Haber

ABD Hazine Müsteşarı Bankalar Birliği ile görüştü: Türk işletmeleri yaptırım riski altında

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson, Ankara ve İstanbul’da; “ Rusya’ya karşı uluslararası yaptırımlar ve ihracat kontrolleri”gündemle temasa geçti.

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre Türkiye Bankalar Birliği ile İstanbul’da görüşmek üzere gelen Nelson, “Türk işletmeleri ve bankaları, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla iş yaparak yaptırım ve G7 pazarlarına erişim kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilir.” söz konusu.

Buna ek olarak, Türk işletmeleri ve bankaları, Rus askeri-sanayi kompleksi tarafından istismar edilebilecek potansiyel olarak çift kullanımlı teknoloji transferleriyle ilgili süreçlerden kaçınmak için ek önlemler almalıdır.dedi Nelson. Rus oligarklar ve hükümet yetkilileri, Türkiye’deki mülkleri ve yatları için satın almaya, ticaret yapmaya ve hizmet almaya devam etti. Yaptırım risklerini azaltmak için, finans kurumları olarak hepinizi, özellikle suistimale açık sektörlerde, Rus kurumları ve bireyleri ile yapılan işlemler üzerinde daha fazla kontrol uygulamaya davet ediyorum.”sözlerini kullandı.

ABD Hazine Bakanlığı internet sitesinden yapılan açıklamaya göre. Nelson, Türkiye Bankalar Birliği’nde yaptığı konuşmada kısaca şunları söyledi:

“Finansal sistemlerimizdeki zayıflıkları gidermek bizim sorumluluğumuzdur”

“Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yasadışı savaşının başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, ekonomik adaletsizliklerle hesaplaştığımız, dünya çapında toplumları ve sermayeleri kasıp kavuran küresel yolsuzluğun artan maliyetleriyle karşı karşıya kaldığımız ve ortaya çıkan yeni oluşumlarla boğuştuğumuz güçlü bir durumdayız. haydut devletlerden ve terörist kümelerden gelen tehditler. çağdayız. Bu karmaşık zorlukları yönetme becerimiz, büyük ölçüde orta düzey devlet ve özel şubede kurduğumuz bağlı kuruluşlara bağlıdır. Çabalarınıza güveniyoruz ve her gün yaptığınız değerli işler için minnettarız.

Bu sorunlar Amerika sınırları dışında ortaya çıksa da, yasa dışı aktörlerin paralarını taşımak, aklamak veya depolamak için ABD’deki güvenlik açıklarını sıklıkla kullandıklarının farkındayız. Bu nedenle, Washington’dan İstanbul’a ve küresel finans merkezlerine kadar sorumluluğumuz, finansal suçları ortadan kaldırmak, yasa dışı aktörlerin istismar ettiği finansal gölgelere ışık tutmak ve daha adil ve kapsayıcı bir küresel ekonomi için çalışmak gibi finansal sistemlerimizdeki zayıflıkları ele almaktır. . ”

‘Gayrimenkul hem Türkiye’de hem de ABD’de istismara açık bir sektör’

“Çalışmamız, ülkelerimizin kara para aklama/terörle mücadele (AML/CFT) rejimlerindeki boşlukları kapatmak için ortak çabalarla başlamalıdır; Böylece yolsuzluğa bulaşmış aktörler, terörist finansörler ve suç işleyenler de dahil olmak üzere yasa dışı aktörler paralarını cezasız bir şekilde veya isimsiz olarak dolaşıma sokamazlar.

Gayrimenkul, hem Türkiye’de hem de ABD’de yasa dışı aktörler tarafından istismar edilebilecek bir sektör. ABD’de emlak şubesinin yol açtığı yasa dışı finansal tehditleri belirlemek için çok çalışıyoruz. Şeffaf olmayan gayrimenkul alımlarının kara para aklama aracına dönüşmemesi için şeffaflığı artıracak adımlar atmaya kararlıyız.

Daha geçen hafta ABD özel sektörüne, yaptırım uygulanan Rus seçkinleri, oligarklar ve onların vekilleri tarafından ABD’deki potansiyel ticari gayrimenkul yatırımları hakkında bir uyarı verildi. ABD özel sektörüne de Rus seçkinleri ve yüksek değerli varlıklar konusunda uyarıda bulunduk.”

“Rusya’nın saldırganlığı devam ettikçe önlemleri genişleteceğiz”

Rusya’nın Ukrayna’yı yasa dışı işgali, küresel ekonominin yarısından fazlasını temsil eden 30’dan fazla ülkenin uluslararası bir derneğinin, Rus rejimi ve destekçilerine bir dizi benzersiz yaptırım ve ihracat kontrol kısıtlaması uygulamasına yol açtı. Rusya’nın saldırganlığı devam ettiği sürece, ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız bu önlemleri genişletmeye ve Rusya’nın haksız savaşını finanse etmek için küresel mali sistemin kötü bir şekilde kullanılmasına karşı acımasızca çalışmaya devam edecek.

Eşgüdümlü çalışmalarımız kapsamında, Rusya’nın aralarında Türkiye’nin de bulunduğu onlarca ülkede uluslararası yaptırımları ve mali kontrolleri aşma çabalarının önüne geçmek için çalışıyoruz. Kısa bir süre önce Birleşik Arap Emirlikleri’ndeydim. Orada da Rusya ve diğerlerinin yasadışı finansmanına ilişkin sistematik endişelerden ve ülkelerin mali sistemleri aracılığıyla kara para akışına izin vermenin tehlikelerinden bahsettim.”

“Türk işletmeleri bu mücadelenin ön saflarında yer alıyor”

“Türk işletmeleri ve finans kurumları bu çabanın ön saflarında yer alıyor. Ek yabancı yatırım ve ekonomik büyümenin anahtarı olan şeffaflığı artırmak için birlikte çalışmamız zorunludur. Türkiye’nin Rusya’dan enerji ithalatına ve tarım ürünleri ticaretine olan bağımlılığının elbette farkındayız ve bu ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilerini azaltmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak son bir yılda Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı zaruri olmayan ihracattaki önemli artış, Türk özel sektörünü prestij ve yaptırım risklerine karşı özellikle savunmasız hale getiriyor.”

‘Yaptırım riskini azaltmak için daha fazla kontrole ihtiyaç var’

“Moskova, şeffaf olmayan büyüyen ekonomik ilişkilerini uluslararası yaptırımlara karşı koymak için kullanmaya çalışıyor. Rus hükümeti, devlete ait işletmeler ve finans kurumları, uluslararası yaptırımları atlatmak için aldatıcı süreçler kullanma eğilimindedir. Özellikle Rus bankaları yanıltıcı ödeme uygulamalarını teşvik etmekte ve gizli ödemeler yapmaktadır.

Türk işletmeleri ve bankaları, yaptırım uygulanan Rus kuruluşlarıyla iş yaparak yaptırım ve G7 pazarlarına erişim kaybı riskiyle karşı karşıya kalabilir. Buna ek olarak, Türk işletmeleri ve bankaları, Rus askeri-sanayi kompleksi tarafından istismar edilebilecek potansiyel olarak çift kullanımlı teknoloji transferleriyle ilgili süreçlerden kaçınmak için ek önlemler almalıdır. Rus oligarklar ve hükümet yetkilileri, Türkiye’deki mülkleri ve yatları için satın almaya, ticaret yapmaya ve hizmet almaya devam etti. Yaptırım risklerini azaltmak için, finans kurumları olarak hepinizi, özellikle sömürücü sektörler de dahil olmak üzere, Rus kurumları ve bireyleri ile yapılan işlemler üzerinde daha fazla kontrol uygulamaya davet ediyorum.”

“Türkiye’nin karşı karşıya olduğu güvenlik açıklarının farkındayım”

“Bu konuda Türk hükümetindeki mevkidaşlarımla da bir dizi görüşmem oldu. Çok değerli olan bu tür bir kontrol, ABD ve diğer yaptırım listelerini kontrol etmenin ötesine geçmelidir. Yaptırım uygulanan Rus ve Belaruslu aktörler tarafından paravan olarak kullanılan şirketler ve vekiller de tarama sırasında belirlenmelidir.

Çatışma bölgelerine yakın bir uluslararası ticaret merkezi olarak Türkiye’nin diğer haydut devletler, terörist gruplar, organize suçlular ve yozlaşmış aktörler tarafından sömürülmesi de dahil olmak üzere güvenlik açıklarıyla karşı karşıya olduğunun farkındayım.

Uluslararası ortamda hükümetler bu tehditleri dizginlemek için çalışırken, bildiğiniz gibi, çoğu zaman değişen yasadışı finansal tehditlere karşı hükümetlerin özel sektör kadar hızlı uyum sağlayamadığı alanlar var. Bu nedenle, Türk finansal sisteminin bütünlüğünü korumak ve ticari itibarınıza yönelik riskleri azaltmak için bağımsız adımlar atılmaya davet ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu