Yumurta her gün yenmeli mi? Yumurtanın yararları ve zararları…
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan protein ve mineral açısından oldukça güçlü olan bu besinin günlük tüketim ölçüsü aşılmamalıdır. Her gün yumurta yemenin birçok faydası olmakla birlikte, tüketilme şekli de oldukça değerlidir. Haşlanmış, yağda çırpılmış veya tereyağında kızartılmış olarak çeşitli şekillerde pişirebileceğiniz yumurtanın beyazı farklı faydalar sağlıyor.
HER GÜN YUMURTA YEMENİN FAYDALARI
Sağlıklı bireyler ve büyümekte olan çocuklar için günde 1 yumurta olmak üzere en fazla 3 adet yumurta yenmesi önerilir. Yumurta sarısı kolesterol, yağda çözünen vitaminler ve esansiyel yağ asitleri içerir. Çünkü kolesterol kısıtlaması olan kişiler günde maksimum 300 mg kolesterol almalıdır. Kan kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerde haftada 3-4 gün yumurta yenmelidir.
YUMURTA’NIN FAYDALARI VE ZARARLARI
yumurtanın faydaları
-
İçerisinde bulunan amino asitler vücudu besler.
-
Yumurta birden fazla vitamin, protein ve mineral içerir.
-
İyi kolesterolü yükseltir ve kalp sağlığını korur.
-
Yumurtanın belirli düzeyde tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir.
-
Kas ve kemik gelişimini güçlendirir.
-
Göz sağlığı korunur.
-
Hafızayı güçlendirir.
-
Beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.
-
Vücudun demir ihtiyacını karşılar.
-
Çocukları enfeksiyonlardan korur.
-
Obezite riskini azaltır.
Yumurtanın zararları:
Çiğ veya az pişmiş yumurta, kabuklarındaki gözeneklerden sızan bakteriler içerir. Özellikle çiğ yumurtalar salmonella mikropları içerebilir. Kabukları çatlamış yumurtaların alınmamasına özen gösterilmeli ve son kullanma tarihlerine bakılmalıdır.
Yumurta, gıda alerjeni olarak kabul edilen 8 gıda türünden biridir. Alerjik bünyeye sahip bireylerde yumurta veya yumurta içeren besinler yaşamı riske atacak yansımalara ve reaksiyonlara neden olabilir.
YUMURTA NASIL TÜKETİLMELİDİR? YAĞDA MI, KAYNAKTA MI?
Yumurtayı haşlayıp tüketmek oldukça sağlıklıdır, bu pişirmenin en hafif ve en sağlıklı şeklidir. Uzun süre kaynatılan yumurtanın faydaları bire bir azalır. Birden fazla yumurta yiyecekseniz birkaç tanesinin sarısını çıkarabilirsiniz. Bu şekilde, yine de faydaları elde edebilir ve fazlalıktan doğabilecek kayıplar konusunda endişelenmezsiniz.
Ayrıca sebzelerle birlikte tüketmek yumurtanın besin değerini artıracaktır. Öğünlerin yanı sıra lif ve vitaminleri desteklemek için sebzeli omlet olarak da tüketilebilir. Omletinize soğan, sarımsak, biber, ıspanak, brokoli, mantar eklemek de lezzetine lezzet katacaktır.
Yağ yapılırken kullanılan yağa dikkat edin. Genel olarak en iyi seçim avokado yağı veya ayçiçek yağıdır. Yağ abartılmadan kullanılmalı ve mümkünse mümkün olan en az miktarda eklenmelidir. Sızma zeytinyağı kullanılacaksa 210°C’nin altında pişirilmelidir.